Conega'ns
Menú
Palla de l'arròs
T' Interessa
Enllaços d'interés
Subhastes de béns
Propostes de col·laboració pública
El treball de sembra, cura i millora de la vida forestal del CIEF
Visitem el Centre d’Investigació i Experimentació Forestal per a conéixer de primera mà els encàrrecs que realitza VAERSA per a la Conselleria d'Agricultura Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a partir de l'experiència dels tècnics al capdavant de la prevenció de plagues, banc de llavors i viver forestal, d'espècies en perill d'extinció, arbres monumentals o projectes europeus com la recuperació del teix o l'adaptació dels boscos al canvi climàtic.
“Amb la globalització i el canvi climàtic ha augmentat significativament el nombre de plagues i s'ha anat regulant des de desembre de 2019. De vigilar-les i d'erradicar-les ens encarreguem en l'àrea de control de plagues del CIEF”. Hugo Mas és enginyer forestal, tècnic encarregat de l'anàlisi, control i detecció precoç de plagues forestals de quarantena i natives. Treballa en VAERSA des de fa prop de 16 anys i es confessa un apassionat des que va començar “a col·leccionar bestioles quan tenia 6 anys”.
La seua experiència i trajectòria han afavorit erigir-se en referent europeu en la matèria. Així, assessora, com a expert internacional, a la Comissió Europea, a la EPO (European Plant Protection Organization), a la FVO (Food and Veterinarian Office), a la EFSA (European Food Safety Authority). De fet, el pròxim 17 de febrer formarà part del grup de treball per a assessorar la Comunitat Europea sobre quins materials no es poden importar dins de la Unió Europea perquè venen carregats de plagues.
Amb tot, com explica Mes, “com més llueixes és com menys saben de tu. Els treballs més saludables són els que ningú coneix, és com la paradoxa que el bon metge és aquell que no et fa anar al metge”.
Visita de la direcció
Precisament, la direcció de VAERSA va visitar dijous passat 3 de febrer les instal·lacions del CIEF per a conéixer de primera mà les experiències dels seus tècnics, com les compartides per Hugo Mas. L'empresa pública, com mig propi de la Conselleria de Agriultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, té actualment els següents encàrrecs: producció i conservació de llavors, plantes i actuacions per a la investigació i experimentació forestal; conservació i restauració de boscos de teix; solucions naturals per a l'adaptació dels boscos valencians al canvi climàtic; prospeccions d'organismes regulats per la UE i prospecció de l'estat fitosanitari de les muntanyes de la Comunitat Valenciana i accions de conservació de flora i fauna silvestres.
Experiències i persones vinculades als encàrrecs
El pla de la visita es va centrar en accedir a les instal·lacions amb el nou director del CIEF, Emilio Laguna, qui va acompanyar en la visita a la direcció i membres de l'equip directiu dels diversos encàrrecs per a presentar als tècnics de plagues, de laboratori, arbres monumentals, vivers i planter, entre altres persones, per a així conéixer in situ les tasques que desenvolupen en aquest espai.
Després de conéixer les seues experiències diàries, van celebrar una assemblea amb els empleats per a posar en comú amb ells la nova etapa de l'empresa i acabar exposant al detall les activitats que desenvolupen les persones dins del marc dels encàrrecs.
Entre els perfils que van intervindre, a més de l'esmentat Hugo Mas, va estar Jesús Martínez, tècnic del banc de llavors, que treballa en VAERSA des de fa 28 anys. En aquest temps assegura que “han evolucionat les espècies, sobretot, hem anat ampliant les corresponents a ribera i a dunes”.
Jara de Cartagena
Per la seua part, la botànica Inma Ferrando es dedica des de fa 20 anys a caracteritzar els lots de llavors, estudiar la seua anàlisi de viabilitat, la perillositat d'extinció i les espècies més vulnerables. Destaca que una de les més crítiques és la Jara de Cartagena, “alguna cosa que sabíem des de finals dels anys 90 i el pla de recuperació dels quals va començar a executar-se en 2015 amb la bona notícia que en 2021 podem dir que l'evolució és satisfactòria. Hem passat de tindre una planta (localitzada a La Pobla de Vallbona) a 1.120 individus en el medi natural, que estan sobrevivint i en les quals hem observat, per primera vegada des de 2016, reclutament (maduresa sexual, llavors i plàntula)”, celebra la tècnica de flora.
Teixeres mediterrànies
Com a responsable de l'encàrrec europeu Life per a la recuperació de les teixeres mediterrànies en la Comunitat Valenciana, Daniel Arizpe indica que “ens trobem en una primera fase de caracterització dels espais on treballarem”, en un projecte que es prolongarà per espai de cinc anys i que té com a repte principal, segons el propi tècnic, “restaurar 230 hectàrees, plantar al voltant de 30.000 plantes de 38 espècies que es produiran en aquest viver del CIEF i fer tractaments forestals”. Una espècie molt important per al manteniment de la biodiversitat dels boscos valencians.