Ens acostem a la planta de classificació d'envasos lleugers de Picassent (València)

Un dels punts forts del servei públic que presta VAERSA Grup són els encàrrecs vinculats a la gestió d'envasos per a la Generalitat Valenciana, en el marc del conveni subscrit amb Ecoembes. Recentment, assistim a conéixer de primera mà els treballs que realitza el personal de l'empresa en la planta d'envasos lleugers de Picassent (València).

Mitjançant un recorregut pautat pel cap de planta, Francisco García, tant José Manuel Marco, subdirector general de VAERSA Grup, com Noelia Almiñana, cap del departament de Residus, van conéixer de primera mà els treballs que l'empresa pública desenvolupa en una planta que data de 2007, amb una superfície construïda de 3.862 metres quadrats situats sobre una parcel·la de 7.986 metres quadrats del terme municipal de Picassent.

Segons va explicar el mateix García, “aquesta instal·lació, alçada en 2007, ja va processar l'any 2009 unes 10.000 tones d'envasos entre els mesos d'abril a desembre”. Una xifra que, segons el cap de planta, “s'ha anat incrementant gradualment; en 2020, per exemple, processem 23.730 tones i, en 2021, 26.951 tones”, és a dir, un 13.6% d'increment interanual.

Instal·lació fotovoltaica

Segons el parer del subdirector general de VAERSA Grup, són dades que mostren “l'eficàcia i capacitat de l'empresa pública en la gestió en la gestió d'envasos” en una planta que des de 2019, a més, va ser pionera a disposar d'una instal·lació fotovoltaica per a l'autoconsum. Un aspecte, el de l'eficiència energètica, en el qual VAERSA Grup ha apostat des del principi, “per tecnologies sostenibles per a l'estalvi energètic i la millora del medi ambient”, subratlla Marco. La instal·lació genera uns 400.000 Kwh a l'any, que suposa un estalvi de quasi el 30% del consum elèctric de la planta.

Per part seua, Noelia Almiñana, va anunciar durant la visita que “encara estan previstes inversions per valor de 2.000.000€ per a augmentar la capacitat de processament de la planta i la seua eficiència, amb la finalitat de minimitzar entrades en abocador”, una actuació que la cap del departament de Residus qualifica com de “repte important” i que significa poder gestionar “més de les 27.000 tones que ja s'estan processant en l'espai limitat del qual es disposa”.