Sanitat forestal - Vaersa Grup activa els treballs de prevenció d'incendis en 77 quilòmetres de massa forestal i àrees tallafocs de La Muela de Cortes

València, dimecres 20 d'octubre de 2021.

  • L'empresa pública potència la vegetació supervivent i selecciona els exemplars més forts a fi de garantir la preservació de les bandes de desbrossament i el seu correcte desenrotllament

  • L'entitat també executa el Pla de Sanitat Forestal i Senda Verda 2019-2023 la sanitat forestal en la muntanya pública i en les àrees recreatives d'Alacant, València i Castelló de les 11 demarcacions forestals de la Comunitat Valenciana

El director general de VAERSA Grup, Ferran García, ha acompanyat este matí a dos brigades encarregades de realitzar treballs de prevenció d'incendis forestals per encàrrec de la Conselleria d'Agricultura, Desenrotllament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica en la reserva de caça de La Muela de Cortes, on han activat estos dies actuacions en una àrea 77 quilòmetres de massa forestal i àrees tallafocs per a reduir la càrrega de combustible, modificar l'estructura de la vegetació amb l'objectiu d'alterar les condicions que definixen el comportament del foc i millorar la capacitat d'extinció enfront de potencials episodis.

 

Precisament, VAERSA Grup ha creat tres noves brigades per a la prevenció d'incendis. En el cas concret de la demarcació visitada hui, els treballs van començar al setembre i es prolongaran fins al pròxim mes d'agost de 2022, amb una dotació pressupostària de 1,5M d'euros. Així mateix, en les zones afectades per focs recents, l'empresa pública realitza actuacions per a potenciar i afavorir les espècies supervivents i en les que s'ha regenerat la vegetació amb una densitat excessiva, on seleccionen els exemplars sans i eliminen alguns més pròxims per a afavorir el seu correcte desenrotllament.

 

Pla de Sanitat Forestal i Senda Verd

García també ha acompanyat a la Unitat de Gestió Forestal De per a conéixer de primera mà els treballs que desenrotlla l'entitat en matèria de sanitat forestal i de manteniment en una de les més de 200 instal·lacions recreatives de muntanya pública en què treballa per encàrrec de la Conselleria, com la del Cançó Pillet de Jarafuel (València), dins del Pla de Sanitat Forestal i Senda Verda 2019-2023.

 

L'empresa pública s'encarrega de la sanitat forestal en les 11 demarcacions forestals de la Comunitat Valenciana a llarg de tot l'any i del manteniment i conservació de les àrees recreatives de la muntanya pública.

 

En el cas de les àrees recreatives, l'objectiu passa pel manteniment d'este tipus d'instal·lacions i dels elements que les componen, com la vegetació, la faixa preventiva d'incendis entorn d'elles, les vies d'evacuació, les zones de jocs infantils i esportius, instal·lacions d'abastiment d'aigua potable, sanejament, drenatge, reg, mobiliari, murs, tancaments, escocells, edificacions i qualsevol altre tipus d'objecte o instal·lació existent dins de l'àmbit de l'àrea recreativa.

 

I, amb la sanitat forestal, les brigades fan tractaments contra processionària, lluita contra les plagues de perforador i col·loquen trampes contra agents nocius per a les masses forestals.

 

Valor social i retorn sostenible

Per al director general de Vaersa Grup, “els treballs de prevenció d'incendis, el sanejament forestal i el manteniment en instal·lacions recreatives són els encàrrecs de la Conselleria que més retorn mediambiental i afectiu reporten. Perquè cada incendi que contribuïm a previndre i cada instal·lació que mantenim en sincronia amb l'entorn, significa molt per als objectius que motiven la labor de la nostra empresa pública, basats en el valor social del que fem per a les persones que s'encarreguen d'executar els treballs, per a les persones beneficiàries i per a la sostenibilitat de l'entorn”.

 

Vaersa és l'empresa pública de la Generalitat Valenciana que presta tot tipus de servicis relacionats amb la gestió mediambiental, incloent-hi el desenrotllament de sistemes de gestió eficaç i respectuosos amb el medi ambient, i noves tecnologies.